tirsdag 25. mai 2010

Har internett tatt over?

Denne uken skal jeg skrive et innlegg om fordelene og ulempene ved kommunikasjon over nett.





”I løpet av det siste tiåret har kommunikasjon på internett eksplodert. Dere som er 16 år i dag, vokser opp med internett som en av de viktigste kanalene for kommunikasjon.”

Men hva er grunnen til at stadig flere unge velger internettkommunikasjon fremfor annet? Hvor og hvordan kommuniserer vi? Og hvilke fordeler, eventuelt ulemper følger med dette?

Måten ungdom kommuniserer på er nok ikke så annerledes på enn det de gjør til vanlig. Den største forskjellen i forhold til adferd, tror jeg må være at mange kanskje blir litt ”tøffere” bak skjermen, noe som i og for seg ikke er greit. I forhold til språket, vil jeg nok si at det er det muntlige språket, hvor det er rom for skrivefeil og forkortelser som skiller seg fra andre former for skriftlig kommunikasjon (brev og lignende). Men språket generelt er nok ikke så annerledes, og heller ikke det største problemet.

De ulike arenaene for kommunikasjon er mange, blant de største er Facebook, Nettby, Twitter og Myspace. Alle disse nettsamfunnene er til for en ting: informasjon, bilder, musikk og ellers det man måtte ønske deles med kjente og ukjente. En annen viktig fellesnevner er at de er kostnadsfrie. Av alle disse arenaene er Facebook og Myspace de mest populære.




Grunnen til at jeg tror det har blitt slik at man for eksempel kan finne over 1 million nordmenn på Facebook, tror jeg er fordi det er enkelt å forstå de ulike funksjonene og kanskje viktigst av alt, det er gratis. Så er det jo også sånn at det èn har, vil alle andre også ha. Og på denne måten har det spredt seg.

Fordelen ved slik kommunikasjon er at man enklere kan holde kontaktene med gamle venner og bekjente og man kan chatte med, kommentere på og se bildene til hundrevis av mennesker uten at man trenger å reise seg fra sofakroken.



I tillegg er det muligheter for å formidle kunnskap, gjennom og for eksempel publisere linker til artikler, videoer osv. Facebook, som nå er et av de største nettsamfunnene i verden kan også bidra til å vekke interesse eller oppmerksomhet for viktige saker. For å ta et eksempel: er man veldig misfornøyd med kollektivttilbudet i sitt nærområde, kan man opprette en gruppe på Facebook hvor man tar opp dette problemet. Dersom det viser seg at flere deler din mening kan dette føre til at busselskapene blir nødt til å gjøre noe med saken. Facebook kan med andre ord være svært nyttig og effektivt, dersom du ønsker å fremme en sak eller mening andre også er enige i.





En viktig ulempe med disse nettsamfunnene er, etter min mening at det er enkelt å glemme at det ikke bare er dine nærmeste venner som får se bildene du legger ut. Man får ofte lese og høre om folk som ikke har fått den jobben de ønsker på grunn av upassende bilder som er blitt lagt ut, ofte uten vedkommendes tillatelse. Profiler kan også lages i andres navn eller med andres bilder, noe som også kan føre til økt nettmobbing. Likevel tror jeg ikke mobbing er et så stort problem på Facebook, fordi man mister muligheten til å være anonym.

Men en helt annen og negativ side ved denne typen kommunikasjon over nett er at mange, og da spesielt ungdom blir latere. Dette er kanskje også blitt det største problemet, vil noen (jeg inkludert) si. Selv tror jeg ikke at det kun er nettsamfunnene som har skylden for dette. Det at man ikke lenger trenger å gå på biblioteket for å lese seg opp på et tema tror jeg også er medvirkende til å gjøre ungdommen mindre aktive.




I tillegg lever vi i et såkalt "titte-samfunn", hvor man gjerne vil se hva folk rundt oss driver med til enhver tid. Så når man nå ikke trenger å gå lenger enn de få skrittene bort til pcen for å ha en samtale, tror jeg vi fort kan stå overfor et alvorlig problem med tanke på helsen vår.



Bildene har jeg funnet her, her og her.

Hav av tid

Denne uken har vi fått i oppgave å skrive en bokanmeldelse av romanen vi har lest i vår.








Jeg har lest Hav av tid av Merete Morken Andersen som ble gitt ut i 2002. Forfatteren er best kjent for denne romanen, som hun også fikk Kritikerprisen for i 2002. Jeg valgte å lese boken fordi jeg fikk et godt inntrykk av den da jeg leste på baksiden.

Boken handler om Ebba som er seksten år, som har tatt sitt eget liv. Foreldrene hennes har gått fra hverandre, men etter Ebbas død bringes de nærmere sammen. Det er tre fortellere i Hav av tid. Foreldrene til Ebba, Johan og Judith og en autoral forteller. Johan og Judith forteller om Ebbas død og det tidligere ekteskapet deres, mens den autorale fortelleren er en slags flue på veggen som beskriver miljøet rundt dem.







Etter min mening er boken lett å lese, med passe lange kapitler. Den er derimot ekstremt detaljert. Og det er kanskje det som kjennetegner boken best. Det at romanen er skrevet på en så detaljert måte gjør at man får et veldig godt innblikk i følelsene og stemningene som beskrives i boken. Det er med på å gjøre boken mer troverdig og rørende.

Da jeg først begynte på boken var spenningen å få vite hvorfor Ebba valgte å begå selvmord. Men etterhvert som jeg kom ordentlig inn i boken handlet det også om å forstå måten hun så på verden på, og ikke bare hva som fikk henne til å gjøre det. Det jeg likte spesielt godt med boken var at jeg synes forfatteren fikk noe som egentlig er veldig tragisk og vanskelig å snakke om, til å virke som noe vakkert og uskyldig. Etter å ha lest denne romanen kan jeg uten tvil si at det er en av de beste bøkene jeg har lest. Jeg vil derfor anbefale den til alle som vil lese en dyster bok, som virkelig gjør inntrykk på en.

Bildene har jeg funnet her og her

tirsdag 16. mars 2010

Island In The Sun

Denne uken er temaet film som sammensatt tekst, og vi har fått i oppgave å skrive om en musikkvideo.








Musikkvideoen jeg har valgt å skrive litt om er "Island in the sun" av Weezer. Jeg valgte denne musikkvideoen først og fremst fordi jeg liker sangen, og jeg har hørt den en del ganger. Sangen er hentet fra albumet "Weezer". Jeg tror ikke sangen har en spesiell målgruppe, for jeg synes sangen passer omtrent alle målgrupper.

Teksten i sangen mener jeg handler om hvordan det er å være på ferie. Om hvor deilig det er å bare kunne slappe av i solen om sommeren, og alt bare er herlig. Hvis du vil lese teksten kan du gjøre det her. Mye av dette går igjen i selve videoen, som Spike Jonze har regissert. Videoen starter med at man får se et landskap som minner om Afrika. Videre får man se ville dyr. Og etterhvert dukker det opp tre menn som mest sannsynlig er på ferie i Afrika. De tre mennene er tre av de fire medlemmene i bandet Weezer. Slik fortsetter videoen, hvor man ser de tre mennene som leker med de ville dyrene. Det hele virker veldig avslappende og muntert, og passer derfor godt til både melodi og tekst.

Likevel er det en slags kontrast i videoen, ved at mennene i musikkvideoen og selve sangen som gjenspeiler avslapning og ro, leker med dyr som bjørner og løver som man i realiteten kanskje ikke hadde vært så avslappet rundt. Dette er muligens et virkemiddel som skal fange interesse. Og i dette tilfelle mener jeg det funker godt, for selv om man får se mennesker som leker og har det gøy med blant annet bjørner skaper ikke dette en fryktfølelse, men heller det motsatte. Musikkvideoen gir meg med andre ord en god følelse.

mandag 1. mars 2010

Bildets betydning

Denne uken har vi fått i oppgave å skrive om bilder.








Dette bildet er fra denne artikkelen på VGs nettavis. Bildet viser hvordan jordskjelvet i Chile har rammet store deler av befolkningen. Bildet vekker mye oppsikt, mye fordi man klart kan se at husene har rast sammen. Det uttrykker også en viss stemning, fordi man ikke vet hvordan det går med familiene som ikke lenger har noe sted å bo.

Etter å ha sett bilde synes jeg altså synd på de som har blitt rammet av jordskjelvet. Det at man ser at det som tildligere har vært familiers hjem, nå ligger i ruiner og det ikke er noe igjen av huset gjør at man føler en viss sorg for familien. Man kan også se gjenstander fra huset som tidligere var der.







dette bildet som også er fra det kraftige jordskjelvet i Chile, som jeg har hentet fra VG ser man også de store ødeleggelsene som skjelvet har ført til. Her ser man at en vei har kollapset, og bilene som kjører på veien har blitt snudd opp ned, og en bru har falt sammen. Dette bildet gir en ganske så annerledes følelse enn bildet ovenfor, fordi det fanger oppmerksomheten enda mer. Både på grunn av bilene som er snudd på hodet, i og med at det mest sannsynlig er mennesker inne i bilen. En annen ting ved dette bildet er at man ser vanlige mennesker på andre siden av veien som ser på, og biler som kjører forbi.

Det er klart at begge bildene fra skjelvet i Chile er bilder med stor betydning. Fordi de illustrer tragiske situasjoner, som det kan være vanskelig å kjenne seg igjen i. Jeg valgte å skrive om disse bildene fordi jeg mener det er bilder som taler for seg selv, det vil si at man tydelig kan se hva som har hendt. De sier altså mer enn tusen ord.

tirsdag 26. januar 2010

Sammenligning av "Redd" og "Tyven Tyven"

Denne uken er temaet igjen lyrikk, og denne gangen fikk vi i oppgave å sammenligne rocketekstene: "Redd" og "Tyven, tyven".






"Redd", skrevet av Joachim Nielsen og "Tyven, tyven", skrevet av Prepple Houmb har ett viktig likhetstrekk. Begge sangstekstene handler om noe trist. "Redd" handler om det å miste seg selv, mens "Tyven Tyven" handler om å miste noe som står deg nært.

I "Redd" blir det brukt konstraster, som forsterker måten "jeg" personen ser på livet. De to første strofene på seks verselinjer starter med fem postitive verselinjer om livet, og avsluttes med en sarkastisk, som står i kontrast til de første verselinjene. Dette kommer som en overraskelse, både med tanke på innholdet i teksten og musikken til. Cirka halvveis i sangteksten endres mønsteret. Da blir det lagt på tre verselinjer i strofe nummer tre, som blir gjentatt igjen mot slutten av sangen. Mønsteret i teksten danner også en rytme ved at strofene har to korte verselinjer, så en lang, to korte, og så en lang. Enderimene i form av helrim før en lang verselinje i hver av strofene er også med på å danne rytmen i sangteksten.

Temaet i teksten tolker jeg som: usikkerhet, negativitet og ensomhet. "Jeg" personen blir beskrevet som en usikker person, fordi det ikke helt virker som han/hun klarer å finne lykken i livet, og bruker derfor sarkasme og negativitet som en "beskyttelse" mot alt det som er positivt med livet. Jeg tolker den siste linjen i sangteksten: "Hvor er mine venner, hvor jeg nå", som at han står igjen alene fordi han har vært kald, som det blir beskrevet og fordi han ikke klarer å legge det negative bak seg.

Budskapet i teksten er at man skal leve i nuet, og prøve å finne lykken mens vi har sjansen.

I "Tyven Tyven" er symbol er klart virkemiddel. Ljåen er brukt som et symbol på døden, eller "tyven" som stjeler øyestenen. Øyestenen kan igjen være et symbol på noe som betyr mye for deg, som for eksempel et familiemedlem. Jeg tror man kan tolke det med øyestenen er et symbol på mye forskjellig. For noen kan det kanskje være et symbol på et familiemedlem, som nevnt, fordi Prepple skrev denne sangen etter at han mistet barnet sitt. Mens for andre kan det være et symbol på eget liv. I og med at øyestenen er en del av deg, kan det også tolkes som at ljåen kan stjele øyestenen din som er en symbol på "sjelen" din uten forvarsel. Døden kommer ofte uventet, og derfor er ljåen et godt symbol for noe man ikke alltid kan forutse.

Det er også bruk besjeling, hvor ljåen blir levendegjort:
suser i stål i ljåen
spjærer åpen himmel

På en annen side kan man si at det også er brukt personifisering. I og med at ljåen er et symbol på døden, som er abstrakt.

Temaet i "Tyven Tyven" tolker jeg som: døden og urettferdighet. Det jeg mener med det er at døden er noe man ikke kan unngå, og urettferdighet er noe som i mange tilfeller ikke man unngås. I "Tyven Tyven" blir døden brukt som et symbol på en tyv, fordi den kan ta fra deg det som betyr aller mest for deg. Teksten beskriver også hvor urettferdig det er å bli "frastjålet" noe eller noen du er glad, og må måtte sitte igjen med "sønderslitt hjerte" som ikke kan leges.

Budskapet tolker jeg som at man må ta godt være de som står deg nærmest, og ikke ta alt for gitt. For døden kan inntreffe når som helst og hvor som helst og ta det fra deg det som virkelig betyr noe.

Det siste jeg skal skrive om er min mening om hvordan melodien og teksten til de to sangene passer sammen. Jeg synes melodien og teksten "Tyven Tyven" av dum dum boys passer godt sammen, på grunn av at den dystre stemningen i teksten blir forsterket av den samme stemningen i musikken. Under her kan du høre sangen:





Melodien og teksten i "Redd" av Jokke & Valentinerne synes jeg og passer godt sammen. Det mener jeg fordi selv om teksten ikke er like munter som selve musikken er den likevel preget av mye ironi og sarkasme, og dette synes jeg musikken gjenspeiler. Og under her kan du høre sangen:





Bildene over er fra denne siden

mandag 18. januar 2010

Et usannsynlig dikt

Denne uken er temaet lyrikk, og i den sammenheng har Sondre, Ingerid og jeg skrevet et vinterdikt inspirert av Kolbein Falkeids "Et uansvarlig dikt".








Et usannsynlig dikt

Vinterdiktet
kom krypende over landet midt i desember.
Det bar julegaver i sleden over himmelen
og tommene i neven.
Føttene satte glitrende spor i snøen.
Ikke alle syntes om det.
Mange hutret at det der
var da temmelig usannsynlig-
Jaha

Bildet er hentet fra flikrcc

onsdag 6. januar 2010

Vinterdikt

Denne uken er tema lyrikk, og i den sammenheng lagde June, Thea, Ingerid og jeg et dikt om vinteren.










Frosten fryser is og røde neser.
Snøfnugg legger seg på bare trær.

Den hvite snøen er til glede for barna
Og til ergelselse for de voksne

Det er jo de som må måke frem den glatte oppkjørselen Slik at ungene kan stå på skøyter,

Mens røykpusten står
og neglspretten kommer krypene

Det kalde mørket legger som snerk på kakao.
Mens man sitter foran peisen og leser om Tommy og tigerns morbide snømenn.

Bildet er fra flickrr